Sumax qırmızı rəngli, turş dada malik meyvədir. Dadının turş olması tərkibində üzüm turşusunun olmasından irəli gəlir. Meyvələri qurudulduqdan sonra üyüdülüb mətbəxtdə ədviyyat kimi istifadə olunur. Ondan həm isti, həm də soyuq yeməklərdə istifadə olunur.
* Sumax həzmi sürətləndirir.
* Sumax işhat açmaqla bərabər, bağırqaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
* Sumax ishalı kəsir.
* Qandakı şəkərin miqdarının aşağı salmaqla bərabər, normada saxlanmasında yardımçı olur.
* Sumax iştahaçıcı bir ədviyyatdır.
* Sumax antioksodant təsirə maıikdir.
* Sumax dənələrini dəmləyib içdikdə zəhərlənmə əlamətlərini aradan qaldırır.
* Qanaxmalar zamanı damarlara büzüşdürücü təsir göstərərək qanaxmaı saxlayır.
* Ürəkbulanma və qusma zamanı çox faydalı təsirə malikdir.
* Sumax dəmləməsi arterial təzyiqi aşağı salır.