Balqabağın faydaları çoxlarınız tərəfindən yaxşı bilinir.Amma, balqabaq tumunun faydası haqqında çox az insan bilir.
Balqabağı təmizlədiyimiz zaman içərisindən çıxan tumu bəlkə də çoxumuz zibilə atırıq.Amma inanıram kı, bu xəbərimdən sonra bunu bir də təkrar etməyəcəksiniz.
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan şirin balqabaq kalsium, fosfor, dəmir, maqnezium, natrium, kalium kimi minerallar cəhətdən də zəngin bir tərəvəzdir. Balqabaq tumu, qış balqabağından əldə edilir.
Balqabaq tumunun qida elementləri və faydaları
Balqabaq tumunun 100gramındaki (qabıqsız) enerji və qida elementləri aşağdakılardır:
- Enerji dəyəri - 610 kkal
- Zülal - 30 g
- Yağ - 50 g
- Karbonhidrat - 10 g
- Kalsium - 40 mg
- Demir - 10 mg
- Fosfor - 1144 mg
- Vit E - 10-12 mg
Faydaları:
- Qəbizliyə yaxşı təsir edir.
- İltihablara, sidik tutulması kimi narahatlıqlara yaxşı təsir edir.
- Mədə bulantısını aradan qaldırır.
- Qurdları tökməyə köməkçi olar.
- Balqabaq tumundakı karotenoid və omeqa -3 yağlarının prostat xərçəngi riskinin aazalmasına kömək edir.
- Oynaqların iltihabı zamanı faydalıdır.
- Ürək damar sağlamlığına yaxşı təsir edir.
Balqabaq tumu çərəz olaraq yeyilə bilindiyi kimi salatlara, çörək növlərinə əlavə edilə bilər. Amma istehlak edərkən çox duzlu olmamasına, qovrulmuş olmamasına və də miqdarına diqqət etmək lazımdır.